Tørrhet: Når skjeden sier stopp

Føles skjeden som sandpapir, klør og er sår? Denne tilstanden, tørrhet i skjeden, kan gjøre daglige aktiviteter ukomfortable og sex langt fra behagelig. Men heldigvis finnes det hjelp mot tørre og irriterte slimhinner. 

Tørrhet i underlivet er en vanlig tilstand som kan forekomme hos kvinner i alle aldre. Faktisk opplever så mange som 10-40 prosent av dem som ikke lenger har menstruasjon (menopause) det som kan kalles for tørr skjede. 

Vanlige tegn er:

 • Kløe
 • Irritasjon
 • Tørrhet
 • Brennende følelse
 • Ubehag eller lett blødning i tilknytning til sex
 • Tap av interesse for sex

Slimhinner i skjeden

Et tynt lag med fukt dekker veggene i skjeden. Takket være denne fuktigheten kan sædceller overleve i skjeden og sørge for seksuell reproduksjon. Dette fuktighetsgivende sekretet i vagina smører ikke minst skjedeveggen, og reduserer friksjon under samleie. 

Men når kvinner blir eldre, er det ikke uvanlig at det oppstår endringer i hormonproduksjonen. Som et resultat av dette kan du få tynne slimhinner. Tynne slimhinner betyr at færre celler kan skille ut fukt, noe som gir vaginal tørrhet. 

Hormonelle endringer er vanligste årsak, men ikke eneste årsak. 

Mange kvinner vegrer seg for å snakke om tørrhet i skjeden, både med egen partner og legen. Men du skal vite at dette er en tilstand som kan ramme mange kvinner.

tørrhet i skjeden

Årsaker til tørrhet i underlivet

Den vanligste årsaken til tørr skjede er nedsatt østrogenproduksjon etter overgangsalderen. Kvinner begynner å produsere mindre østrogen når de blir eldre – det fører til at menstruasjonen etter hvert opphører. 

Men østrogenproduksjonen kan også bli nedsatt som følge av medisinske inngrep, fjerning av eggstokkene og etter fødsel/under amming. 

Andre vanlige årsaker er:

 • Overdreven vask av underlivet
 • Amming
 • Røyking
 • Ikke nok forspill før sex
 • Overdreven stress
 • Fødsel
 • Hard trening

Når bør du søke hjelp?

Ikke vær redd for å kontakte gynekologen din hvis du opplever ubehag ved samleie. Lar du være å gjøre noe, men forsøker å ha sex likevel, kan tørrheten forårsake sår og sprekker i skjedens vev. 

En lege vil kunne undersøke skjedeveggene dine for å se etter rifter eller kjenne etter tynn hud. Hun kan også ta en prøve av utflod for å se etter bakteriell vaginose. 

Dessuten er måling av hormonverdier viktig for å kartlegge om du eventuelt har lave østrogennivåer. Det gjøres ved hjelp av en blodprøve som måler ulike kvinnelige kjønnshormoner i kroppen, som østradiol

Lave verdier kan indikere at eggstokkene er i ferd med å svikte. 

Østrogenverdier under  0,12 nmol/L kan tyde på at du har nådd menopausen. Videre måles også FSH. Når eggstokkene produserer mindre østrogen, vil FSH øke. Har du FSH-verdier over 40 IE/L , er det vanligvis et tegn på at du er i menopausen. 

tørrhet i underlivet
SNAKK OM DET: Mange kvinner vegrer seg for å snakke om tørrhet i skjeden.

Hvordan behandle tørr skjede?

Heldigvis finnes det en rekke ting som kan hjelpe mot tørr skjede. Blant annet reseptfrie smøremidler som kan påføres i skjedeområdet for å redusere tørrhet og ubehag. 

Disse smøremidlene kan også endre skjedens PH-verdi. Skjeden er avhengig av et surt miljø og dermed lav pH-verdi for å være beskyttet mot infeksjoner.

Det er viktig at smøremidlene ikke inneholder parfyme, urteekstrakt eller kunstige farger, da det kan forårsake irritasjon. 

 • Unngå dyp skylling av skjeden. Slimhinnene i skjeden er selvrensende, og bør få være mest mulig i fred. 
 • Unngå bruk av midler som kan irritere slimhinnene, som yoghurt, eddik og melkesyre.
 • Bruk glidemiddel dersom du har tørr skjede og skal ha samleie.

I noen tilfeller kan legen skrive resept på østrogen i form av en pille, krem eller en P-ring som frigjør østrogen. Sistnevnte plasseres inne i skjeden og fungerer som p-pille i 3 uker. 

Hvordan unngå tørrhet i underlivet?

Unngå å bruke produkter som irriterer slimhinnene, for eksempel når du dusjer. Du bør dessuten avstå fra å bruke kondomer som inneholder nonoxynol-9 eller N-9, da disse kan ha irriterende effekt på skjedens slimhinne. 

Merk likevel at du ikke kan forhindre tørrhet som er aldersbetinget. 

Prøv et kosttilskudd for hormonell balanse

Det finnes ulike tilskudd som kvinner kan ta for å opprettholde hormonell balanse i kroppen gjennom livet. Ett av dem er 4Her. Dette kosttilskuddet er spesialutviklet for kvinners unike helseutfordringer, som kan dreie seg om sexlyst, og mental og fysisk velvære.

4Her inneholder blant annet Vitamin B2 som bidrar til å opprettholde normale slimhinner, Maca som bidrar til å opprettholde naturlig seksuell aktivitet og energi, Vitamin B6 som bidrar til å regulere hormonell aktivitet, tiggernøtt som bidrar til å opprettholde sexlyst, og panax ginseng som bidrar til å støtte fysisk og mental ytelse.

*4Her er et kosttilskudd, og kan ikke erstatte medisiner eller lindre plager ved sykdom

Kilder: