9 tips for å bli kvitt trettheten som rammer kvinner

Føler du at du slumrer deg gjennom dagen, en vedvarende følelse av tretthet – samme hvor mye du sover? I så fall kan det være lurt å lytte til kroppen: Sannsynligvis er det noe som ikke er helt riktig. Og av og til er det bare ørsmå justeringer som skal til for å få deg tilbake på sporet. 

I enkelte tilfeller kan imidlertid trettheten være tegn på en underliggende tilstand.

Studier viser dessuten at kvinner føler seg oftere trette enn menn. Ifølge en undersøkelse fra CDC (en amerikansk føderal etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet i USA) rapporterte om lag 15% av kvinnene at de følte seg trette eller utmattet, mens bare 10% av mennene sa det samme.

Kjønnsforskjellene var spesielt stor blant personer i alderen 18 til 44 år (16 % av kvinnene følte seg trette, mens dette bare gjaldt for 9 % av mennene). 

Her får du 9 tips til hvordan du kan bekjempe trettheten!

Hva kan du gjøre selv?

Nedenfor gir vi deg 9 enkle, men gode tips som kan bidra til at du får mer energi. Tross alt, det er ikke alltid like lett å forholde seg til prestasjonsjag, en stressende livsstil og ikke minst menstruasjonssyklus og hormonelle endringer som vi kvinner må forholde oss til. 

Alle disse faktorene kan påvirke både humør og energinivået. 

Først og fremst:

1) Får du i deg nok væske?

Uten tilstrekkelig væskeinntak faller blodtrykket, dette bremser tilførselen av oksygen til hjernen, noe som kan slå deg ut. 

Så om du fortsatt er trøtt etter å ha sovet 8 timer, kan det være at kroppen din trenger vann. Akkurat hvor mye vann du trenger er individuelt, men en tommelfingerregel er 6 til 8 glass vann om dagen (helst bør du ha som mål å gå på toalettet minst tre ganger om dagen). 

vann kvinner tretthet
Gi gjerne vannet litt ekstra piff med smakfulle frukt- og grønnsaker

2) For mye informasjon 

Forskning har vist at det å bli utsatt for mye informasjon kan tappe hjernen for energi. En studie utført av National Institutes of Mental Health viser til den positive virkningen av å ta seg en power nap. 

Unner du deg selv 60 minutter vil du ikke bare reversere effekten av informasjonsoverbelastning, du vil i større grad også lagre den informasjonen du har lært.

3) Start dagen med en frokost

Studier har vist at de som spiser frokost kan rapportere om bedre humør og har i tillegg mer energi gjennom dagen. 

Etter en lang faste gjennom natten, kan det derfor være lurt å gi kroppen din drivstoff og med det sette tonen for resten av dagen. 

For øvrig viser en studie publisert i tidsskriftet Nutritional Health at de som hoppet over et måltid i løpet av dagen, også følte på mer tretthet når dagen var omme. 

4) Unngå stress

Stress er en av de største energislukerne: Du kan bli utslitt både mentalt og fysisk – selv om du har sovet lenge nok. 

Gi plass til noen avslappende aktiviteter i løpet av dagen. For noen kan dette være en hard treningsøkt for å få utløp for stress, for andre kan det være yoga, lytte til musikk, lese en god bok eller bare ta en telefonsamtale til en god venn. 

yoga kvinner tretthet
Avslappende lotus

Sørg for å gjøre noe hyggelig for deg selv hver dag – og spesielt når du kjenner at du føler deg stresset.

5) Mer fullkorn – mindre sukker

Nøkkelen er å holde blodsukkeret stabilt gjennom dagen. For mye sukker gir et raskt blodsukkerfall, noe som igjen kan gjøre at du kjenner på tretthet. 

Få i deg nok fullkorn, det gir et mer stabilt blodsukker og en jevn frigjøring av drivstoff til kroppen. Faktisk viser en studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition at du ved å spise mer fullkorn samtidig øker kroppens følsomhet for insulin. Noe som igjen bidrar til mer jevn frigjøring av det blodsukkersenkende hormonet i kroppen. 

6) For høyt fettinntak 

Forskere ved University of Adelaide studerte kostholdsvanene til over 1800 australiere mellom 35 og 80 år. De fant at en fjerdedel av dem som hadde et høyt fettinntak, også hadde 70 % større sjanse for å føle seg trette sammenlignet med de som spiste mindre fettrik mat.

Men husk å skille mellom det sunne og det usunne fettet. 

Umettet fett er det vi regner som sunt fett, da det reduserer kolesterolet i kroppen. 

Det sunne fettet finner du i fet fisk, skalldyr, linfrø, valnøtter og raps. 

7) En god holdning

Visste du at kroppen din påvirkes av den fysiske holdningen din?

Faktisk bruker du mer energi når du sitter eller står med bøy i ryggraden, siden musklene da må jobbe hardere, noe som fører til at du bruker mer energi. 

Når du sitter eller står bøyd, kan det også gå utover fordøyelsen og pusten, som i neste omgang kan tappe deg for energi. 

Så trekk skuldrene tilbake, og tenk på at du frigjør kroppen for energi. 

god holdning kvinner
En effektiv øvelse som presser skulderbladene tilbake

8) Spis lite og ofte 

Du har helt sikkert følt deg trøtt etter store og tunge måltider. Forsøk å spise mindre, men oftere. 

Det vil holde blodsukkeret ditt jevnt gjennom hele dagen:

  • Spis mer fiber i form av grove kornprodukter, grønnsaker og belgvekster.
  • Spis mindre mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter, og mer umettet fett fra fisk og plantekilder. 
  • Gå for langsomme karbohydrater, og reduser mengden rent sukker. 

Ideelt bør du spise hver tredje til fjerde time. Sunne mellomtider er for eksempel dadler, fiken, valnøtter og gresskarfrø. Det gir kroppen energi og mange gode mineraler. 

 9) Kosttilskudd for kvinner 

Men får du i deg de viktigste virkestoffene for energi, velvære og vitalitet?

4Her er utviklet for alle kvinner som er opptatt av å holde kroppen i balanse. 2 kapsler 4Her gir deg blant annet magnesium og jern som kan bidra til å redusere tretthet og utmattelse. Damiana kan bidra til å hjelpe mental og kognitiv aktivitet, og ginseng kan bidra til å fremme årvåkenhet og vitalitet. I tillegg får du i deg alle essensielle som vitamin B3 og B5, som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. 

Er du klar for en ny start?