8 tegn på hormonell ubalanse

Hormoner spiller en avgjørende rolle for kvinners helse. Hormonell ubalanse oppstår når det er for mye eller for lite av et hormon i blodet. Selv små ubalanser i hormonene kan få konsekvenser for hele kroppen. 

Hormoner er kjemikalier som produseres i kjertler i det endokrine systemet. Hormoner beveger seg gjennom blodet og ut i vev og organer, og herfra sender de ut meldinger og forteller hva de ulike organene skal gjøre. Ikke minst når de skal utføre sine oppgaver.

De er altså avgjørende når det kommer til å regulere de fleste store kroppslige prosesser, og en hormonell ubalanse kan påvirke mange av kroppens funksjoner. 

Les også: Derfor er hormoner så viktig for kvinners helse

Nedenfor ser vi på 8 ulike tegn på en ubalanse i hormonene. Men først litt om hva slags vesentlige kroppslige prosesser de inngår i. 

Hormoner i kroppen

Du kan se for deg hormoner som en kakeoppskrift. For mye eller for lite av en ingrediens vil uten tvil ha innvirkning på sluttproduktet. 

Opplever du hormonell ubalanse betyr det at du har for lite eller for mye av et bestemt hormon i kroppen.

Takket være hormonene våre får vi hjelp til å regulere:

  • Metabolisme
  • Blodsukker
  • Vekst
  • Blodtrykk
  • Reproduksjonssykluser og seksuell funksjon
  • Generell vekst og utvikling
  • Humør og stressnivåer

Kvinner og menn opplever hormonell ubalanse ulikt. Kvinner kan oppleve ubalanse i østrogen- og progesteronnivå, mens menn er mer utsatt for ubalanse i testosteronnivå. 

1. Uregelmessig menstruasjon

Menstruasjonssyklusen vår har normalt en varighet fra 21 til 35 dager. Hvis du har kortere eller lengre månedlig syklus enn dette, kan det være tegn på hormonell ubalanse og du bør oppsøke en gynekolog. 

uregelmessig menstruasjon hormonell ubalanse

Les også: Hva er normal menstruasjonssyklus?

Syklusen vår regnes fra første blødningsdag i en menstruasjon til neste første blødningsdag. Dersom første blødningsdag var 1. februar, og neste menstruasjon begynner 29. februar, har du en 28 dagers syklus. Dette uavhengig av antallet blødningsdager. 

Kvinner med uregelmessig menstruasjon kan oppleve at mensen kommer sjelden, for ofte eller at den er svært uforutsigbar. 

2. Fruktbarhet

Infertilitet betyr nedsatt fruktbarhet. En hormonell ubalanse kan gjøre det vanskelig å få barn. Dette er også den vanligste årsaken til ufrivillig barnløshet hos kvinner. 

infertilitet hormonell ubalanse

Enkelte tilstander kan påvirke hormonbalansen i kroppen, som igjen kan ha innvirkning på eggløsningen. Og du kan ikke bli gravid hvis du ikke har eggeløsning. 

Har du forsøkt å bli gravid i minst ett år uten å lykkes, kan det være tid for å snakke med legen din for å utelukke at noe er galt. 

Fruktbarhetsproblemer er vanlig, og det finnes behandling i form av både livsstilsendringer og medisiner som kan hjelpe. 

3. Hetetokter og nattesvette

Opplever du tilfeldige hetetokter i løpet av dagen, eller våkner du opp full av svette? 

Les også: 6 årsaker til nattesvette

Hetetokter kan gjøre deg gjennomvåt av svette når som helst på dagen eller om natta. Som regel er årsaken endringer i hormonnivået, inkludert østrogen og progesteron, som påvirker kroppens temperaturregulering. 

Endringer i disse hormonene påvirker nemlig andre hormoner som styrer kroppens temperatur. 

Vanligvis er hetetokter et tegn på overgangsalder, og rundt 8 av 10 kvinner opplever slike plager. Som regel oppstår disse hos kvinner i 40- og 50-årene. 

Men det kan også være tegn på hormonell ubalanse i alle aldre. Ikke nøl med å oppsøke lege hvis du opplever plutselige hetetokter eller nattesvette. 

4. Vedvarende vektøkning

Et frustrerende tegn på hormonell ubalanse kan være vektøkning eller problemer med å gå ned i vekt. Hormoner påvirker metabolismen vår, og en av årsakene til at du opplever vektøkning kan være endringer i stoffskiftet. 

Det er for eksempel vanlig ved insulinresistens. Insulin bidrar til å regulere blodsukkeret, og dårlig insulinfølsomhet kan føre til vektøkning. 

ubalanse hormoner magefett

Men det kan også skyldes alderen. Mange kvinner opplever at de går opp i vekt rundt overgangsalderen. Endringer i hormonnivået kan gjøre at du legger på deg rundt magen, og ikke rundt hoftene og lårene slik du gjorde tidligere. 

Aerob trening som svømming, turgåing, sykling og løping kan være effektivt for å unngå vektøkning rundt overgangsalderen. Spesielt intervalltrening med høy intensitet, samt styrketrening for å øke fettforbrenningen i kroppen. 

5. Hårtap

Både kvinner og menn kan utvikle hormonell ubalanse som kan føre til at håret tynnes ut eller faller av.

For eksempel kan for lite østrogen hos kvinner, og for lite testosteron hos menn, gi hårtap.

Men årsaken også være problemer med skjoldbruskkjertelen. Dette er den sommerfuglformede kjertelen som sitter i halsen. Både en overaktiv og en underaktiv skjoldbruskkjertel kan gjøre at du opplever å miste mer hår enn vanlig. 

hårtap hormonell ubalanse

Du kan gjøre en screening hos legen for å sjekke om du har riktige nivåer av prolaktin, DHEA, luteiniserende hormon og follikulærstimulerende hormon. Dessuten bør du utelukke at noe er galt med skjoldbruskkjertelen ved å måle T3, T4 og TSH. 

6. Tretthet

Er du avhengig av flere kopper kaffe for å komme deg gjennom dagen? 

En naturlig forklaring kan være at du sover for lite eller spiser feil kosthold. Men tretthet er også en av de vanligste tegnene på hormonell ubalanse. 

tretthet hormonell ubalanse

For eksempel kan for mye progesteron gjøre deg trøtt. Og hvis skjoldbruskkjertelen din produserer for lite hormoner, kan du føle deg tappet for energi. 

En enkel blodprøve kan avdekke om du har for lave nivåer av stoffskiftehormonene tyroksin (T4) og triiodthyronin (T3). 

7. Premenstruelt syndrom (PMS)

Premenstruelt syndrom, eller PMS, refererer til ubehag som oppstår rett før mensen. Dette kan være være kramper, ømhet i brystene og endringer i humør. 

Les også: Farvel, PMS

Den eksakte årsaken til at du opplever PMS er ikke kjent, men det antas at hormonelle endringer er årsaken. Ubehagene virker til å være knyttet til endrede nivåer av østrogen, serotonin og progesteron. 

Østrogen stiger i løpet av første halvdel av menstruasjonssyklusen og synker i andre halvdel. Hos noen kvinner holder serotoninnivået seg stort sett stabilit, men hos kvinner med PMS faller mengden serotonin samtidig som østrogennivået reduseres. 

pms hormonell ubalanse

Det er mulig å gjøre livsstilsendringer som å redusere på koffein, gjøre endringer i kostholdet, trene og å redusere stress for å lette utfordringene knyttet til PMS. 

Dessuten kan p-piller også hjelpe mot PMS. Når du spiser p-piller får du ikke eggløsning, og dermed blir heller ikke progesteronnivået like høyt i andre halvdel av syklusen.

8. Lav sexlyst

Mange kvinner opplever lav sexlyst, og i 70% av tilfellene skyldes svak libido endringer i den hormonelle balansen. 

Hormonene våre endres etter hvert som vi blir eldre, spesielt rundt overgangsalderen. 

En ubalanse i østrogen-, progesteron, og testosteronnivåene kan føre til nedsatt seksualdrift og energi hos kvinner. 

Reduserte nivåer av østrogen kan legge en demper på lysten, og føre til at sex blir mer smertefullt.

Det er mulig å måle hormonene som styrer kjønnsdriften med en blodprøve. Du kan for eksempel måle nivået av kjønnshormoner, stoffskiftet, prolaktin og jern. Denne testen gjør du om morgenen, når hormonnivåene er på sitt høyeste.

En kropp i balanse

Uansett årsak til den hormonelle ubalansen, er det viktig å tilføre kroppen de viktigste vitaminene og virkestoffene for å holde kroppen i balanse. 4Her er et kosttilskudd spesialutviklet for de unike helseutfordringene kvinner møter – og bidrar til hormonell balanse i kroppen, forbedret seksuell, fysisk og mental helse, og med en beroligende effekt på nervesystemet. 

4Her inneholder blant annet Maca som bidrar til å opprettholde naturlig seksuell aktivitet og energi, Vitamin B6 som bidrar til å regulere hormonell aktivitet, tiggernøtt som bidrar til å opprettholde sexlyst og til en lindrende effekt på nervesystemet, og panax ginseng som bidrar til å støtte fysisk og mental ytelse.

*4Her er et kosttilskudd, og kan ikke erstatte medisiner eller lindre plager ved sykdom

4Her form #1

Prøv 4Her i 60 dager

50% rabatt – kun kr 199,-

Du sendes videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (første forsendelse kr 199,- for 2 mnd, deretter kr 796,- hver 4. mnd). Du bestiller ingenting enda.

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Hva skjer når du bestiller?

I dag

Bestill enkelt og prøv i 60 dager til halv pris.

2-3 dager

Rask levering. Fri porto. Diskrét forsendelse.

30 dager

Gi beskjed innen 30 dager om du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dager

Du mottar ny forsendelse med 4 måneders forbruk til kr 199,- pr. mnd. (totalt kr 796,-).

Kilder: